Competition Waidesgrund Fulda


The relocation of the Ochsenwiese to the heart of the neighbourhood transforms the current parking area into an urban space. In the middle of the new quarter, a generous, protected green space is created: The new space as a multifunctional urban recreation area, the retention basin as a piece of unspoilt nature.

SUPERORDINATE STRUCTURE
The spatial concept plays with the contrasts of density and expanse. With its clear spatial edges, the development creates new references in the heterogeneous surroundings. The existing rudimentary closed, street-facing development is taken up and proposed as an example for a land-saving future development for the entire quarter.
The green space will be enclosed and transformed into an urban outdoor space. With the new Ochsenwiese, the new neighbourhood will have a green centre. Apart from being used for traditional fairs such as the Schützenfest, the area will serve as a centre of attraction for all citizens throughout the year.
The shops on Ziehernser Strasse set the tone for the long-term development of the other southern roadside buildings.

LAND-SAVING CONSTRUCTION METHOD
Against the background of the current discussion on land price development and land consumption, the competition team strive for an economical use of the land resource in the sense of "compact urban, green".

GREEN CONCEPT
The superordinate green corridor along the Waides to the Fulda will be strengthened and upgraded. The new Ochsenwiese stretches over several levels and gains a completely new outdoor space quality.

SCHÜTZENFEST USE
Along the edge to the retention basin is a flat area for large fairground rides, big wheel and tents. The adjoining area rises over terraced levels with smaller stalls and snack stands extending close to the residential area.

TRADE FAIR USE
A large, multifunctional (exhibition) hall is being built next to the Esperanto Hotel. As the trade fair uses grow, the housing supply will gradually increase.

ARCHITECTURE
The architecture consists of cubic structures. Incisions in the form of roof terraces and loggias structure the facades and provide private outdoor spaces. The upper floors are mixed with different housing typologies: apartments, "terraced houses" and maisonettes. While the semi-private inner courtyards are assigned to the residents and strengthen the sense of community, each dwelling is given an open space in the form of a roof terrace, roof garden or loggia. The colour concept provides for finely coordinated, earthy tones.

CAR-FREE QUARTER / TRAFFIC
The homes in the south are accessed by underground car parks from Zieherner Weg and Baugulfstraße. The residential streets may be used for removals, waste collection and delivery of shops in the ground floor zone.

STATIONARY TRAFFIC
In case of heavy demand, part of the new Ochsenwiese (water-bound gravel surface) can also be used for parking. As surface parking is built over, these spaces will be gradually replaced / possibly doubled in the form of underground parking. Should the demand for parking spaces decrease due to Car-Sharing, correspondingly fewer parking spaces will be realised in the final construction phases.

MIX OF USE
The ground floor zone of the neighbourhood along the public thoroughfare is reserved for trade and commerce and the trade fair, which can freely adapt to requirements around the development cores.
Raising the residential use to the first floor eliminates any conflict between public and private life. The public space extends all the way to the building.

SENIOR CITIZENS AND CHILDREN EVERYWHERE
The mixture of different housing typologies and sizes, coupled with social assistance services and local supplies, enables those in need of help to live in an integrative, mixed, social environment. Multi-generational houses and flats for the elderly are everywhere, creating a mix throughout the entire neighbourhood.

SOUND PROTECTION
Noise pollution has been shown to be a first-ranking health problem even in less heavily exposed places. The development concept shields the neighbourhood, including the recreational areas, from traffic and railway noise by largely closed blocks along the outer edges of the competition site. Oases of peace and quiet are created in the inner courtyards.

ENERGY CONCEPT
The sunlit and compact building structures are predestined for the development of passive or zero-energy houses. Their arrangement on the 1st floor and higher allows a more compact building structure with optimal sun-lighting of the flats.
The modest energy requirement is largely covered by solar energy systems. According to RöhnEnergie Fulda, the neighbourhood can be supplied with district heating (currently at Rabanus Maurus School to the east of the project area). At the transfer station, additional components, such as waste heat utilisation of the wastewater or the commercial units can be fed into the system and used for hot water or heating in the residential units.

Urban design competition Waidesgrund in Fulda
Client: Magistrat der Stadt Fulda

Urban planning development of the inner-city area
with congress, trade fair, residential and recreational area

13,4 Ha