New build town hall with library in Grossmehring


With a direct line of sight to St.Wolfgang's church tower, the new town hall forms a new urban configuration on the edge of the site to Marienplatz. The strength of its structure, proportion and choice of materials makes it a striking new point of reference in the center of the village.

COMPACT URBAN DEVELOPMENT
The space-saving 3-storey structure gives the new town hall a fitting presence in the center of the town, without breaking its scale. The orthogonal figure responds to the neighboring buildings and marks its position with its protected entrance on Marienplatz.

SPATIAL STRUCTURE
The town hall, library and registry areas (with marriage room) each enjoys a high level of autonomy in their independent usage and access. They reveal their spatial qualities equally in their individual use and their clearly structured yet varied composite assemblage. Compact, open and clear communication areas offer good orientation and a people-oriented atmosphere in the building.
Recesses, designed according to the figure-ground principle, order the building structure and create spaces for the library, social interaction and the marriage room. Daylight penetrates through to the ground floor from the central skylight of the main staircase. The private stairwell that joins the registry office and marriage room, also serves as an escape route for the administration.

EXTERIOR AND ENTRANCE
In three different locations, the recesses in the body of the building bring the outside inside with varying qualities. The assembly hall and marriage room are assigned an inward looking outdoor area on the 2nd floor. The social area is equipped with a free area open on two sides. With its set back entrance to Marienplatz the building is open and inviting. The generous entrance serves as a weather-protected communicative space.

LIBRARY CAFE ON THE SQUARE
The entrance area also provides a sheltered outdoor space for the library café. Readers may relax here or in the open square. In summer the glass façade to the square can be fully sunk into the ground, creating a smooth transition between library and square, between inside and outside.

FACADE DESIGN
The façade picks up on the punctuated façades of the neighboring buildings. The assembly hall looking onto Marienplatz is clearly recognizable through its large opening. Following an ordering principle that uses a limited range of formats, the façade is interrupted and vitalized by its openings.

CHOICE OF MATERIALS
The combination of a limited number of robust yet subtle materials, which functionally and properly detailed will age with dignity, is an important contribution to the building's sustainability concept, in terms of longevity. The colored concrete structure is designed as a double skin façade with mineral cavity insulation. While the base has a more structured finish, the upper floors have smoother surfaces. The façade, with its finely coordinated earthy tones, is reminiscent of Jura stone. Inside, the concrete is combined with wood fixtures and clear and frosted glass. Furniture and acoustic ceiling panels are used to reduce reverberant sound.

RESOURCE-RESPONISBLE CONSTRUCTION
The compact construction has a favorable ratio of volume to main usage area which results in high efficiencies during production as well as in operation. The primary energy supply is provided by the renewable energies of groundwater and solar energy. A groundwater heat pump provides warmth through close-to-the surface component activation. In the summer this system can provide very cost-effective cooling. The roof is equipped with crystalline solar cells invisible from below. The PV electricity generated is used in the building with any excess fed into the power supply network.
In the summer, the building is cooled by the night air with minimal energy input. The artificial lighting is controlled by movement and daylight sensors. The energetically balanced provision of windows combines a high daylight yield with an efficient protection against overheating. The roof top light is glazed with innovative, dimmable glass. The installation, maintenance and servicing of mechanical shading systems are unnecessary.

EXTERIOR SPACES
The town hall's main entrance together with the cafe areas, which are both oriented towards Marienplatz contribute to the revitalization of the square.
Well connected and also leading directly to the parking lots, a green link brings you to a quiet and relaxing public garden. Here blooming shrubs set amongst evergreen hedges invite you to rest on comfortable benches and loosely grouped chairs in the dappled shade of fruit trees: Stop awhile, have a chat, read or watch the kids play. To the east of the shared main entrance, e-bike stations and bike stands are arranged against the neighboring wall. The required parking spaces are arranged in the middle of the fruit orchard in such a way that the fruit and gardening association can remain for the time being.

Restricted competition
Competition organizer: Grossmehring Council

Construction plans for a town hall with library
Design of the associated open space
GFA: 2.200 m²

1st prize, 1st place

in association with:
Lohrer Hochrein Landschaftsarchitekten und Stadtplaner GmbH
Visualization: Maximilian Illing

with assistance from:
Leonie Fest