newbuild Herz Jesu Parish Hall Ingolstadt


The new urban composition provides the listed 1963 concrete church with its covered walkway with a clear, minimalist new neighbour that integrates itself into the existing ensemble. The church complex stands out from its backdrop of surrounding detached family homes in terms of materiality, colour, appearance and roof form. 

The positioning of the new parish centre along the street and the opening of its main hall to the public space signalise an open and inviting building. While the hall volume is completely closed at the upper floor, its wall-like beams allow wide column-free views at the ground floor. The provision of openings at outer corners (sometimes outer upper corners) that structure the façade according to the figure-ground principle, denote the overriding design order. In the small hall on the upper floor, the upper corner glazing is repeated vertically as overhead glazing. The internal activities within can be observed from the street outside, with privacy afforded by curtains and sun shading as required.

Movable partition walls and the design of spaces for multiple uses allows a reduction in built floor area and provides a sustainable usage concept to counter shrinking church congregations. The main hall can be divided and for the infrequent larger events, the small hall in the upper floor can be connected as a gallery space. Instead of a cloakroom, fold-down black steel coat hooks cast flush in the concrete wall of the foyer were especially designed for the project.

The terrace that runs the full length of the hall extends the hall to the outside in one following transition. 

As with the listed church building, concrete is the material that defines the character of the new parish centre. The minimalist palette of materials comprises exposed concrete walls and ceilings with oak parquet floors and silvery oak doors, panelling and installations. Together with a restrained and finely balanced colour concept, the rooms exude a peaceful, warm radiance.

 

Zeppelinstraße 90, Ingolstadt
Client: Kirchenstiftung Herz Jesu

1st place in competition 2012
Completion 2015

Work stages: HOAI § 33 Lph 1 to 8

Structural design: IB Haushofer
Services design: IB MEAC
Electrical design: IB Bamberger
Environmental design: IBN Bauconsult
Consultant for fire prevention: K33

Assistance:
Bernhard Geiger

pics © Florian Holzherr und bodensteiner fest

pictures of construction on facebook
meldung donaukurier 02.07.2015
meldung donaukurier 06.07.2015
Zeitraffer- Video der Baustelle
baunetz reiches innenleben
german architects bau der woche
bayerische staatszeitung 27.07.2016
münchenarchitektur
architekturzeitung